Home > Schematherapie >Theoretische concepten: schemamodusi pointer Je bent hier

Overzicht: de belangrijkste concepten binnen de schematherapie zijn de vroeg ontstane disfunctionele schema's (1) en het temperament van het individu, de domeinen en schema's (2), de copingstijlen (3), coping en gedrag (4), de schemamodus (5), de basis schemamodi (6) en de beschrijving van de ganse set schemamodi (7).

Schemamodi

Als je de schema's van iemand bestudeert, dan gebeurt het vaak dat je vaststelt dat betrokkene verscheidene schema's heeft, bovendien hanteert die dan soms ook nog verschillende copingstijlen. Het gevolg is dat zo iemand op korte tijd serieus kan wisselen van stemming en gedrag.

Iemand kan bvb woedend zijn omdat zijn schema 'Emotioneel tekort' wordt getriggerd, maar iemand kan ook woedend zijn vanuit zijn schema "Zelfopoffering", woedend gefrustreerd omdat zo iemand het soms beu wordt almaar te geven, maar weinig of niets terug te krijgen.

Vandaar dat Young de schemamodi heeft ontwikkeld. Schemamodi zijn momentopnames, de steeds wisselende, maar alles overheersende gemoedstoestanden waarin een cliënt kan verkeren.

Het verschil tussen schema en modus: van 'trait' tot 'state'

Schema's zijn stabiel van aard (trait) en de modi zijn kortdurende toestandsbeelden (state).

Een schema is ééndimensionaal en bevat dus één onderwerp (bijvoorbeeld Zelfopoffering).

Een schemamodus geeft een constellatie van verschillende schema's en coping stijlen weer, die op dat moment actief zijn. De modus kwetsbare kind kan een samenlopen zijn van de schema's verlatingsangst, emotionele verwaarlozing, en sociaal isolement zijn gecombineerd met de copingstijl overgave.

Schema's en modi spelen dus bij iedereen een rol: iedereen heeft schema's en modi. Hoe gezonder iemand is, hoe geïntegreerder die modi zich voordoen, en ze zijn bij een gezond iemand ook minder sterk. Een gezond iemand zal bij een vervelende situatie ook wel verdriet kunnen voelen, en dan woede, en het dan opzij zetten, en dat allemaal min of meer tegelijk, bovendien zal hij zijn gedrag in toom houden, en zullen er bijvoorbeeld géén uitbarstingen volgen.

Mensen met meer uitgesproken schema's en modi hebben meer moeite om dat allemaal te integreren en te beheersen. Ze gaan dan soms als het ware uit de bol.

Meestal is er een schemamodus die op de voorgrond staat, en de andere bevinden zich meer in de achtergrond.

Bron:

Handboek schematherapie, theorie, praktijk en onderzoek, Michiel Van Vreeswijk, Jenny broersen en Marjon Nadort, Bohn Stafleu van Loghum, 2008, p17-32, 354p

Handboek en Werkboek, Klinische schematherapie, Eelco Muste, Anoek Weertman, Anne-Marie Claassen, Bohn Stafleu van Loghum, Houten 2009.

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.