Home > Traumaverwerking > Wat is Exposure ? pointer Je bent hier

PTSS (Posttraumatische Stress Stoornis) is een angststoornis.

Angst roept felle emoties op, je wil die niet voelen en dan ga je die ook uit de weg. Op korte termijn zorgt dat voor soelaas, op lange termijn wordt het een blok aan je been. immers vaak ga je alles wat je aan het trauma doet denken vermijden. Bovendien ga je vaak ook je angst generaliseren.

Als je iets gevaarlijks hebt ervaren met een man met een mes, die bovendien rook naar alcohol, en het gebeurde in een bos, kan je gaan denken dat alle mannen gevaarlijk zijn. Je kan je angst zelfs veralgemenen naar messen en naar alcohol. Je kan dan gelijk welke man gaan vermijden, of al angstig worden bij het zien van een keukenmes. Of alleen al de geur van alcohol zet jouw alarmsysteem in gang. Of je durft niet meer in een bos wandelen.

Het trauma wordt immers opgeslagen in een netwerk in je brein. En bij o.m. PTSS wordt dat angstnetwerk gegeneraliseerd. Dat angstnetwerk wordt dan niet alleen door mannen getriggerd, maar door een mes, een bos, de geur van alcohol, het horen van bepaalde geluiden, enz.

Door je vermijdingsgedrag zal je leefwereld verkleinen.

Met exposure zal je leren dat enkel in sommige situaties een man met een mes, die ruikt naar alcohol gevaarlijk is. Het hangt van de context af. Het zal wel zijn dat je dat rationeel gezien allemaal wel weet, maar dat je lichaam en/of je emotionele brein totaal anders reageert.

Exposure zoemt in op zowel vermijdingsgedrag (voorbeeld: ik vermijd mannen, en bossen, enz) als veiligheidsgedrag (voorbeeld: ik ga alleen nog om met mannen als mijn vriendin erbij is).

Exposure betekent letterlijk 'blootstelling'. In deze therapievorm ga je je dus letterlijk 'blootstellen' aan je angsten. Exposure is een confrontatie therapie. Door die 'blootstelling' gaan we die generalisatie opheffen.

Samen met je therapeut onderzoek je jouw meest angstige verwachting. Uiteindelijk zal je merken dat je angstige verwachting niet uitkomt. Exposure wist het angstige pad, dat door het trauma in je brein is vastgenesteld niet per se volledig uit, maar er worden andere wegen gecreëerd. Je leert dus iets bij. Een mannelijke therapeut met een mes is niet gevaarlijk. Het is de context die telt. De context is allesbepalend.

Hoe verloopt Exposure?

Je beschrijft in de tegenwoordige tijd wat er gebeurd is. De therapeut zal je geregeld onderbreken, en vragen stellen zoals 'wat hoor je?', 'wat wordt je gewaar?', 'wat ruik je', 'wat zie je?', 'wat proef je?'. Dus allemaal vragen die dieper ingaan op zintuigelijke (sensorische) gegevens. Exposure is heel sensorisch. En voortdurend gaat de therapeut met jouw terug naar de hotspots, de meest moeilijke momenten van de gebeurtenis.

Je leert dus iets nieuw. Om je angstnetwerk te veranderen, moet er aan twee voorwaarden voldaan worden: namelijk dat je angst geactiveerd wordt en dat je nieuwe leerervaringen opdoet.

Door die nieuwe leerervaringen ga je nieuwe connecties aanleren gekoppeld aan veiligheid. De oude connecties blijven bestaan (of ze worden vager), maar er worden er nieuwe gelegd. Mannen zijn veilig, bossen zijn veilig, messen ook, enz. Je plaatst alles weer in zijn context. In een bepaalde situatie is een onbekende man met een mes in een bos wel gevaarlijk, je man met een mes in een bos niet.

Spannend of eng is het wel! En je zal tenslotte merken dat je het aankan.

Exposure is een samenstelling van:

  • imaginaire (denkbeeldige) exposure: je roept de situatie waar je zo angstig voor bent in je verbeelding op
  • exposure in vivo (in de praktijk ga je je confronteren met dat wat jouw zo'n angst aanjaagt)
  • interoceptieve exposure (we roepen innerlijke lichamelijke prikkels op je angst verhogen, zodat je gaat beseffen dat je dat aankan)
Bron:

Imaginaire Exposure voor EMDR therapeuten, Agnes van Minnen en Hellen Hornsveld, 7 januari en 1 februari 2021.

Behandeling van PTSS met Exposure en EMDR, Psytrec, Bilthoven, Agnes van Minnen, Ad de Jongh, Tilly Koolstra en Sjef Berendsen, 28 september en 7 december 2021, inclusief 2 stagedagen.

 

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.