Home > Traumaverwerking > Wat is CRM ? pointer Je bent hier
CRM is de afkorting van Comprehensive Resource Model, ontwikkeld door Lisa Schwarz in 2004.

CRM richt zich vooral op complex trauma, op vormen van dissociatie, en vroege hechtingsproblematiek. Lisa Schwarz was eerst EMDR-practitioner en supervisor, alsook Brainspotting trainer, en ontwikkelde nadien CRM als aparte modaliteit.

De missie van CRM zou je kunnen omschrijven als: “herinneren, opnieuw verwerken en loslaten van traumatisch materiaal uit het zenuwstelsel om zo de gelegenheid te krijgen om opnieuw contact te maken met je ware zelf. De betekenis van de waarheid van jouw leven te vinden, alsook het vermogen liefde in je activiteiten te belichamen.

CRM maakt daarbij gebruik van de nieuwste bevindingen in de neurobiologie om alzo je eigen hulpbronnen in te zetten.

Nogal wat therapieën bereiken de wortels niet. Symptomen worden wel aangepakt, verdwijnen eventueel, en dan steken er weer andere symptomen de kop op

In CRM zoeken we naar de onderliggende wortels.

Meerdere lagen CRM-resources, of CRM-hulpbronnen worden op en in elkaar gestapeld zoals een steiger. Zo worden er meerdere parallelle loopingsystemen gecreëerd in de meeste hersenstructuren tegelijk, wat het mogelijk maakt om zich op de acute of chronische ervaringen te richten die voorafgaan aan de seconde (n) van dreiging of VOOR DAT vechten/ vluchten/ bevriezen, verbergen, vermijden, en/ of dissociatie optreedt.

De CRM-hulpbronnen ondersteunen de cliënt in het zich volledig bewust en belichaamd zijn/worden in het huidige moment, waardoor de wortels van het ondraaglijk affect worden uitgesneden en de traumalussen ontmanteld.

De zeven primaire hulpbronnen worden voorgesteld als de ‘7 Russian Dolls’

 1. Afstemming
 2. Ademhalingen
 3. Heilige plaats
 4. Grids
 5. Hechting
 6. Pijn
 7. Je diepere zelf

Naast de primaire hulpbronnen kunnen er ook nog secundaire hulpbronnen ingeschakeld worden: zoals intenties, beelden, geluid en tonen, heilige geometrie, ancestraal en ego state werk. Deze secundaire resources worden verweven doorheen de genestelde, in elkaar passende ‘dolls’ in functie van wat je als cliënt op dat ogenblik nodig hebt.

De CRM therapie gaat dus heel diep, tot de kern van de problematiek en bevat een spirituele onder- en bovenbouw: de zin van je leven, wie ben je echt.

Allerhande protocols kunnen worden toegepast, zoals bv regressie tot in de baarmoeder, tot aan de conceptie, en zelfs nog verder naar vorige levens. Je hoeft daarom niet te geloven in het begrip ‘vorige levens’. Wat telt is of je met de bekomen informatie inzicht kan krijgen in je persoonlijke thema’s en levensvragen.

Bron: Comprehensive Resource Model (CRM), Basic Training, Developer and Trainer Lisa Schwarz, February 2018, Utrecht.

Kostprijs en een afspraak maken.

 • Individuele therapie wordt berekend aan
  • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
  • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
 • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
 • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.