Home > PTSS > PTSS en psychoeducatie pointer Je bent hier

PTSS en psychoeducatie

Psychoeducatie kan je de nodige inzichten geven in wat trauma met zich mee kan brengen. Hieronder worden enkele thema's kort aangeraakt.

Jezelf pijn doen

Je kan bv zoveel psychische pijn hebben van het gebeurde dat je op een muur wil slaan. Je wil die pijn fysiek maken. Dat beseffen is een eye-opener. Je hebt liever lichamelijke pijn dan emotionele pijn. Dan begrijp je waarom je het doet.

Dissociëren

Als je verkracht wordt, gebeurt het vaak dat mensen zichzelf als 't ware uitschakelen. Je kan niet fysiek weg, je kan wel mentaal wegvluchten. Je lichaam is er wel, maar je geest (ziel) is even ergens anders.

Als er stress is, dan stopt men, men dissocieert. Je zal moeten leren dat het terug veilig is.

Victim blaming

Het slachtoffer wordt de schuld of de verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven. We willen graag geloven dat het ons niet kan overkomen . We willen niet accepteren dan mensen misbruikt kunnen worden, en dat je het niet kan zien, niet kan weten.

Schuldgevoel (self blaming), schaamte

Ik heb geflirt met die man. Ik had gedronken. Ik ben meegegaan. Ik dacht echt dat het een relatie was, ik voel me daar schuldig aan, daar schaam ik me voor.

Kleding / Make-up

Ik laat mijn lichaam niet meer zien. Ik loop in een brede trui of zo, dan alleen voel ik me veilig, zolang je maar mijn lichaam niet ziet. Dragen van make-up kan voelen als uitlokking. Maar na de therapie mag het weer, kan het weer, gewoon normaal toch.

Normaal

Normale dingen kunnen voor een slachtoffer moeilijk geworden zijn.

Bang voor een nieuw leven

Alles wat er is gebeurd, is deel van mezelf. Maar als mijn trauma's verwerkt zijn, wat wordt ik dan? Ik krijg een deel van mezelf terug, maar wat is er dan verder? Wat ik nu heb, is wel niet fijn, maar ik weet wat het is, het geeft houvast. Een nieuw soort leven gaan hebben, roept angst op, het voelt eng. Ik wil die trauma's wel kwijt maar het is ook eng. Wie ben ik dan? Wie was ik voor die tijd? Hoe ben ik over vijf jaar?

Als er een trauma wegvalt, steekt een ander de kop op

Wees geduldig en realistisch: als een bepaald trauma wegvalt, komt er een andere op (als je met meerdere onverwerkte trauma's zit). Je kan daar moedeloos van worden. Soms wordt het zelfs heftiger, je voelt dat verdriet, of woede. En dat is ook niet leuk. Maar het is een goed teken in het proces, want vroeger voelde je het niet, de angst was steeds groter: je kwam niet toe aan verdriet of boosheid. Door dit proces door te maken, ga je meer 'leven'.

Je zal het tijdens de therapie soms zwaar hebben, je kan er kapot van zijn.

Mensen met PTSS zijn bang dat ze de emoties die ze gaan voelen, dat ze die niet aankunnen, daarom is het zo belangrijk dat ze LEREN om te voelen, dat ze gaan ervaren dat die gevoelens wel heel heftig aanwezig kunnen zijn, maar dat ze er niet bang voor hoeven te zijn, dat ze die wel aankunnen.

Vermoeid zijn na zo'n traumatherapie sessie

Na zo'n exposure therapie sessie kan je erg moe zijn (dat geldt ook voor EMDR therapie). Sommige cliënten beginnen naar het einde toe zelfs te geeuwen: goed teken!

Acceptatie

Misschien heb je na het seksueel trauma slecht gevoeld, en vies, soms ook schuldig. Door de therapie zal je jezelf accepteren, er komt veel meer rust in je hoofd, in je huis, in je thuis.

 

Naast het verwerken van je trauma d.m.v. de traumaverwerkingstherapieën en het volgen van psychoeducatie wordt sport sterk aanbevolen. Lees verder ...

 

Bron:

Tweejarige PEV Psychotrauma: diagnostiek en integratieve behandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen, heden georganiseerd door BIP ism. VUB.

Imaginaire Exposure voor EMDR therapeuten, Agnes van Minnen en Hellen Hornsveld, 7 januari en 1 februari 2021.

Behandeling van PTSS met Exposure en EMDR, Psytrec, Bilthoven, Agnes van Minnen, Ad de Jongh, Tilly Koolstra en Sjef Berendsen, 28 september en 7 december 2021, inclusief 2 stagedagen.

RTL Documentaire Geraldine en de vrouwen (zie Videoland).

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.