Home > PTSS > PTSS aanpakken pointer Je bent hier

PTSS en EMDR

Bij EMDR vragen we je om het trauma in het kort te vertellen als in een film. En als je daarmee klaar bent, vraagt de therapeut: "Wat is NU het meest nare moment van de herinnering (of van de nachtmerrie)?" Of "Wat is Nu het meest nare plaatje van deze film?" "Wat vind je op dit moment het naarste?" De nadruk ligt op NU, niet op TOEN.

We willen de spanning zo hoog mogelijk hebben, anders ga je niet verwerken. De trein moet hoog op de berg, dan pas kan je die vlot de berg laten afbollen.

De therapeut vraagt verder.

"Hoe ziet dat plaatje eruit?" "Hoeveel spanning roept dat plaatje NU op, op een schaal van 0 tot 10 (0 = géén spanning, 10= de grootdste spanning die je kent)." Dat noemen we de SUD (Subjective Unit of Distress).

Bij EMDR en EMDR 2.0 gaan we je dan afleiden d.m.v. onder meer oogbewegingen. De therapeut vraagt: "terwijl je het plaatje in je hoofd hebt, volg mijn vingers met je ogen". Door de vingers te volgen, wordt je afgeleid. Hierdoor wordt de spanning die het trauma oproept vermindert. De heftige emotie van de herinnering neemt af.

Na pakweg een halve minuut afleiding, vragen we je "wat komt er nu op?". Dat kan een beeld zijn, een gedachte, een gevoel, een lichamelijke gewaarwording. En dan zeg je dat. En dan zegt de therapeut: "Dan gaan we daar mee verder", met opnieuw afleiden (oogbewegingen, een knipperende lichtbalk met gekleurde lichtjes, geluiden, trillers die je in je handen dient te houden. Bij EMDR 2.0 gaan we nog veel verder met allerlei afleidingstechnieken). Jij denkt aan het plaatje, brengt het in je korte termijngeheugen (het werkgeheugen noemen we dat), de therapeut leidt jouw af. Zo werkt het.

Meestal wordt je na een tijd rustiger. De SUD zal dalen. Soms is er meer nodig, dan maakt de therapeut gebruik van wat we noemen interweaves. Dat zijn korte iinterventies waarmee we het proces als dat vastloopt weer vlot trekken.

 

Exposure en EMDR wordt voortdurend aangevuld met psychoeducatie, je wordt als 't ware een traumadeskundige voor je eigen trauma. Lees verder ...

Bron:

Opleiding tot psychotraumatoloog: Tweejarige PEV (Permanente Vorming) Psychotrauma: diagnostiek en integratieve behandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen, heden georganiseerd door BIP ism. VUB.

Imaginaire Exposure voor EMDR therapeuten, Agnes van Minnen en Hellen Hornsveld, 7 januari en 1 februari 2021.

Behandeling van PTSS met Exposure en EMDR, Psytrec, Bilthoven, Agnes van Minnen, Ad de Jongh, Tilly Koolstra en Sjef Berendsen, 28 september en 7 december 2021, inclusief 2 stagedagen.

RTL Documentaire Geraldine en de vrouwen (zie Videoland).

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.