Home > Vreemdgaan > Is vreemdgaan zo vreemd ? pointer Je bent hier

Is vreemdgaan zo vreemd ?

De kans dat je partner zal vreemdgaan loopt van 40 tot 76 %. Mannen zouden nog altijd meer vreemd gaan dan vrouwen. Maar je kan dan afvragen met wie dan? Meestal is dat immers toch met een vrouw...

Evolutiebiologen zoeken de antwoorden hierop in de oertijd. Mannen willen hun zaad zoveel mogelijk verspreiden en er op die manier voor zorgen dat ze voldoende nakomelingen zouden hebben. Vrouwen daarentegen zorgen ervoor dat ze een geschikte man hebben om voor hen en hun kinderen te zorgen tijdens de opvoeding.

In het dierenrijk houdt slechts 3% het op één partner, de rest is promiscue.

Of mannen nu al dan niet meer vreemd gaan dan vrouwen, is niet zo duidelijk. Vast staat dat er een inhaalbeweging is bij vrouwen op seksueel vlak.

Bij mensen is de frequentie van buitenechtelijke verhoudingen niet zozeer afhankelijk van sekse als wel van de gelegenheid daartoe. Nu steeds meer vrouwen buitenshuis werken is het percentage buitenechtelijke verhoudingen van vrouwen sterk gestegen. Volgens studies aan de universiteiten van Californië en New York liggen het aantal buitenechtelijke verhoudingen van vrouwen sinds zij massaal de werkplek hebben betreden op dit moment net iets hoger dan dat van mannen.

Een zoektocht bij een aantal auteurs leverde een ganse reeks motivaties op. En het is duidelijk dat de vreemdganger daarom zijn of haar relatie niet op het spel wil zetten. Sommigen willen dat vreemdgaan wel eens meemaken. Net zoals er talloze motivaties zijn om vreemd te gaan, heeft elke affaire ook zijn eigen unieke betekenis voor de betrokkenen.

Vergeet ook niet dat of je nu gehuwd bent of samenwoont: je hebt er géén garantie door op een goed seksleven. 60% heeft slechts maar één keer sex per week, of zelfs helemaal niet.
De libido tussen partners is de laatste jaren sterk afgenomen. Wel zijn er stellen die creatief op zoek gaan om de seksuele sleur (als er al sex is) te doorbreken. Denk maar aan anale en orale seks, aan SM en billenkoek, aan allerhande fantasieën, enz.. Steeds meer vrouwen zouden meerdere seksuele partners hebben in hun leven. Dat heeft ook te maken met internetseks dat sinds het einde van de vorige eeuw is opgekomen. Cyberseks kan zowel via mail, chat als webcam.

Waarom zou je zoal vreemd willen gaan ?

 • Het is bvb mogelijk dat je dat doet om iets in je bestaande relatie te compenseren
 • Misschien wil je op die manier je partner onder druk zetten.
 • Misschien wil je wraak nemen omdat je partner jouw 'bedroog'.
 • Vreemdgaan kan je relatie ook nieuw impulsen geven, meer opwinding brengen in je relatie. Sommigen gaan door vreemd te gaan ook meer vrijen met de eigen partner. Men leeft terug op, voelt zichzelf terug fysiek aantrekkelijk. Je partner deelt trouwens op die manier ook in de vreugde (spijtig genoeg zolang die niet weet dat je vreemd gaat ... want dan gaan de poppen meestal aan het dansen).
 • Misschien heb je géén seks meer in je relatie, of is het een saaie boel geworden. In één op vier langdurige relaties is er zelfs géén sex meer. Nogal wat koppels, die overigens een goede relatie hebben, klagen erover dat ze seksueel als broer en zus leven.
 • Vreemdgaan kan ook met je persoonlijkheid te maken hebben. Misschien ben je seksueel nieuwsgierig en heb je op dat vlak ruime en patroondoorbrekende interesses.
 • Als je wat ouder wordt, midlife of ergens achteraan in de vijftig, wil je misschien nog eens 'een groen blaadje', wie weet het laatste ?
 • Misschien voel je je ergens onafhankelijker worden door zo'n relatie met een derde aan te gaan.
 • Misschien ben je gewoon verliefd?
 • Misschien heb je gewoon nood aan spanning en avontuur.
 • Je hebt nood aan een tijdelijke vriend(in) zonder dat je je vaste relatie wil opgeven. Misschien betekent vreemdgaan voor jou een beetje geluk erbij. Het best mogelijk dat je tegelijk veel van je vaste partner houdt. En dat je het verborgen houdt om je partner niet onnodig te kwetsen. Je wil je partner immers géén schade toebrengen.
 • Misschien kan seks met je partner niet meer wegens ziekte, als gevolg van operaties, ... Misschien heeft je partner veel minder zin.
 • Een relatie met een derde kan ook de machtsverhoudingen in een partnerrelatie grondig wijzigen.
 • Het kan ook zijn dat je gewoon wil veroveren, om jezelf te bevestigen, uit onzekerheid bvb, of om je nog eens echt aantrekkelijk te voelen, uit exploratiedrang, uit speelsheid; het kan ook zijn dat je gewoon een versierder bent, oppervlakkiger dus, misschien misbruik je anderen op dit vlak.
 • De reden waarom je vreemdgaat is niet altijd zo éénduidig, er kunnen verschillende motieven tegelijk spelen. Het is ook niet steeds vooraf duidelijk waarom.

Voor wie is dit artikel geschreven?

Het kan ook zijn dat je vreemdgaat en dat je gewoon géén rekening houdt met je partner. Voor deze personen is dit artikel echter niet geschreven.

Ik richt me meer naar mensen met een gezond verantwoordelijksgevoel naar hun partner toe, en die toch vreemd gaan of zijn gegaan. Vreemdgangers zitten dikwijls met sterke ambivalente gevoelens: een verlangen naar de derde, en het verlangen naar het behoud van de vaste relatie. Ik richt mij naar die personen die geconfronteerd worden met het vreemdgaan van hun partner. Die daardoor hun vertrouwen zijn kwijtgeraakt, en niet meer weten hoe ze zich moeten voelen, en evenzeer met sterke ambivalente gevoelens geconfronteerd worden. Ik richt me ook naar die koppels die het vreemdgaan van één of beide partners willen verwerken op een constructieve manier.

Hoort vreemdgaan bij de mens?

Onze eigen kultuur heeft er blijkbaar moeite mee! Vreemdgaan is taboe, alhoewel de meerderheid van ons er mee te maken krijgt. Eén op de drie relaties gaat stuk, en één derde daarvan omwille van ontrouw. Darwin beweerde in zijn boek 'The Origin of Specie's dat polygamie - het hebben van meer dan één seksuele partner goed is voor de evolutie van de soort. En dat we dus niet van nature bestemd zijn voor het hebben van slects één partner. Dus evolutionair heb je als vreemdganger gelijk, ook al zegt onze kultuur dat je fout zit.

Bron:

Maureen Luyens, Alfons Vansteenwegen, Ondanks de liefde, Hoe overleef je een liefdesaffaire, Lannoo, 2003

Don-David Lusterman: Infidelity: A Survival Guide, New Harbinger Publications, 1998

Kostprijs en een afspraak maken.

 • Individuele therapie wordt berekend aan
  • € 75, - voor een sessie van 55 minuten
  • € 110, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
 • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
 • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.