Home > Schematherapie > Wat is imaginatie pointer Je bent hier

Wat is imaginatie?

Imaginatie met rescripting (imagery rescripting) is een krachtige experiëntiële techniek. Je kan deze o.m. gebruiken om het herschrijven of herwerken van intrusieve beelden bij P.T.S.S., maar ook bij het veranderen van beeld- en schemavorming als gevolg van vroegere ervaringen als kind, als adolescent of volwassene (beeld- en schemavorming die nu nog aan de basis liggen van klachten en problemen).

De therapeut vraagt aan de cliënt om een beeld op te roepen van zijn "Kwetsbare kind". Dan verschijnt de therapeut als de gezonde volwassene in dat beeld. Zo ontstaat een communicatie. De therapeut moedigt de cliënt aan zijn onvervulde behoeften kenbaar te maken. De therapeut probeert aan die behoeften (veiligheid, koestering, autonomie, zelfexpressie, grenzen, ...) te voldoen via beperkte reparenting.

Het is mogelijk dat de cliënt niet bereid is om dat beeld van zijn/haar "Kwetsbare kind" op te roepen. De weerstand kan komen van de modus "Afstandelijke beschermer". De therapeut zal dus nagaan vanwaar die weerstand komt. Als de modi vanwaar de weerstand komt, ontdekt zijn, kan de therapeut met die modi in dialoog gaan. Zo'n dialoog kan een empathische confrontatie zijn. Mischien vindt de cliënt dat "Kwetsbare kind" zwak of slecht, ... De therapeut houdt echter aan tot het "Kwetsbare kind" is bereikt, niet door de cliënt te bekritiseren, maar wel door de cliënt te blijven overtuigen van het belang ervan.

Bij cliënten die voldoende goed functioneren, kan je zonder 'gevaar' (bvb gevaar voor decompensatie of het opgeven van de therapie) druk uitoefenen om die experiëntiële oefeningen te doen. Als emotioneel vermijdende cliënten toegang krijgen tot hun emotionele deel, gaan ze zich minder leeg voelen en meer leven. Ze weten dan waarom ze zo verlamd zijn.

Bron:
Schemagerichte therapie, Handboek voor therapeuten, Jeffrey E.Young, Janet S.Klosko, Marjorie E. Weishaar, Bohn Stafleu van Logum, Houten 2005, 458p

Kostprijs en een afspraak maken.

  • Individuele therapie wordt berekend aan
    • € 60, - voor een sessie van 55 minuten
    • € 90, - voor een sessie van 1 uur en 25 minuten
  • Ik geef op het ogenblik géén relatietherapie.
  • Voor afspraken op verplaatsing wordt 1 € per kilometer aangerekend om het verbruik en de verplaatsingstijd te vergoeden. 

De gesprekken hebben enkel overdag plaats. Waar ? Park op den Berg, Kloosterstraat 9, bus 6, 1 ste verdieping, 2220 Heist-op-den-Berg. Ons appartement bevindt zich in Blok A, hoogste blok in dit complex.

Wegbeschrijving.

Voor een afspraak bel op 0473 99 51 80 en vraag naar Luc Duprez.